Welkom op het forum van startpagina!

Dit forum staat op alleen-lezen. Je kan hier informatie zoeken en oude berichten terugvinden, maar geen nieuwe berichten plaatsen.

Naar overzicht van alle forums

Kan soberheid criminaliteit verminderen?

  • Cor van Dam

    1. Kan een sobere en eenvoudige leefstijl, waarbij minder wordt gestreefd naar materiële status dan nu vaak het geval is, bijdragen aan het verminderen van de criminaliteit?

    2. Welke voor- en nadelen kan zo'n sobere leefstijl hebben voor het individu en voor de samenleving?

    3. Hoe zou de politiek die eenvoudige leefstijl kunnen stimuleren?

    4. Welke politieke partijen zijn daartoe het meest geneigd?

    Zie: http://www.simpleliving.net en http://www.zuinigst.nl

    Zoekterm: “Voluntary Simplicity”

  • Japio

    Ik denk dat een sobere levensstijl (lees minder welvaartsgenoegens) weinig zal helpen om de criminaliteit terug te dringen.

    Criminaliteit is er altijd geweest. Simpelweg omdat de ene aap meer wil vergaren dan de ander. Kan hij/zij dat niet met zijn capaciteiten, dan schuwt een enkeling geen geweld. Zolang er schaarste is, zal er criminaliteit zijn.

    Vroeger had je het al, toen waren er minder middelen om voor te vechten.

    Ook heb je in landen waar weinig materialisme is, wel (zware) criminaliteit.

    Je kunt wel in je eentje sober gaan zitten zijn en niet meedoen, maar dan zal je snel overal buiten vallen (je kan bijvoorbeeld niet computeren en emailen, alle andere apen wel). We worden gedwongen mee te doen. We maken deel uit van een netwerk en worden onbewust aangestuurd. Kijk naar de film de matrix.

    Hier een interessante link die hier enigszins verband mee houdt:

    www.vpro.nl/programma/tegenlicht/afleveringen/16456426/

    Ik ben bang dat we zolang de mensheid nog bestaat we aan symptoombestrijding blijven doen.

  • lukiam

    zie ook: http://groups.msn.com/Consuminderen

  • Pieter Sipkes

    1. Nee

    2. nvt

    3. waarom zouden ze?

    4. nvt

  • Cor van Dam

    Japio,

    Ik heb op dit moment helaas geen tijd om alle discussies die ik gestart ben uitgebreid te voeren. Ik hoop later op je reactie terug te komen. Dit kan een héél uitgebreide discussie worden en ik denk dat het een buitengewoon belangrijk onderwerp is.

    Discussies over soberheid kun je ondertussen al uitgebreid lezen op http://www.simpleliving.net dat ik hierboven al noemde. Op het forum daar wordt ook zeer uitgebreid ingegaan op de maatschappelijke, politieke en psychologische aspecten van een sobere levensstijl. Je moet je wel even registreren, maar dat is makkelijk.

    Ik zal wel alvast kort mijn mening toelichten:

    Ik vind dat we in een extreem materialistische maatschappij leven, waarbij de nadruk eenzijdig ligt op materiële status en egoïsme. Dit gaat vaak ten koste van medemenselijkheid, solidariteit, hulpvaardigheid en tevredenheid.

    Ik vind dat veel van onze materiële behoeften aangepraat worden door het bedrijfsleven via de reclame. Dit terwijl veel luxe artikelen niet structureel bijdragen aan het algemene geluk. We kopen veel producten vooral om ‘erbij te horen’ of om indruk te maken. Ik denk hierbij bijvoorbeeld aan dure kleding en luxe auto's.

    Ik denk dat reclame en teveel materialisme hebzucht en jaloezie over geld aanwakkert. En daardoor zijn mensen eerder geneigd tot stelen en fraude.

    Je noemde internet. Internet vind ik beslist geen overbodige luxe, maar een medium van onschatbare waarde om de mentaliteit positief te veranderen. En om het welzijn en de kwaliteit van de samenleving te vergroten.

    Misschien vind je in dit verband de volgende links interessant:

    http://www.consuminderen.startpagina.nl

    http://www.geluk.startpagina.nl

    http://www.google.nl/search?hl=nl&q=%22voluntary+simplicity%22+society+philosophy+materialism+status&btnG=Zoeken&meta=

  • Cor van Dam

    Nog meer links:

    http://www.keerhettij.nl

    http://www.omslag.nl