Welkom op het forum van startpagina!

Dit forum staat op alleen-lezen. Je kan hier informatie zoeken en oude berichten terugvinden, maar geen nieuwe berichten plaatsen.

Naar overzicht van alle forums

Burgerwacht op surveillance in Twente

  • Cor van Dam

    http://www.beveiligingnieuws.nl/nieuws/12604/Project_Nachtwacht_tegen_vernielingen.html

    www.beveiligingnieuws.nl/nieuws/12604/Project_Nachtwacht_tegen_vernielingen.html

    Project Nachtwacht tegen vernielingen

    3 maart 2011

    De politie Twente wil de burgers in Hengelo, Borne en Hof van Twente betrekken bij het tegengaan van vernielingen die gepleegd worden tijdens uitgaansnachten. Daarom wordt het project Nachtwacht gestart.

    Vooral straten in de wijken die direct rondom de uitgaanscentra liggen of straten waar uitgaande jeugd langskomt op weg van huis naar het centrum en omgekeerd worden getroffen door vernielingen. Voorbeelden zijn het aftrappen van autospiegels, het vernielen van tuinen, het vernielen van bushokjes e.d.

    Vaak constateert de bewoner of de politie de dag erna een spoor van vernielingen in een buurt of straat. Dan is het helaas te laat om daders te traceren, waardoor wijkbewoners met een schadepost komen te zitten. Ook ontstaan onveiligheidsgevoelens en neemt het woongenot in de getroffen wijken af.

    De politie heeft een beroep op oren en ogen van burgers gedaan. Politie Twente wil opnieuw starten met het project Nachtwacht in Hengelo, Borne en Hof van Twente. Een aantal jaren geleden heeft dit project ook al eens succesvol gewerkt in Hengelo.

    Het project Nachtwacht houdt in dat wijkbewoners samen met andere wijkbewoners, tijdens een actienacht gaan posten in hun eigen buurt/straat. Het doel is om vernielers en overlastveroorzakers op heterdaad te betrappen.

    Er wordt tijdens de actienacht een telefoonlijn opengesteld, die door wijkbewoners gebeld kan worden en die in directe verbinding staat met de politie, die het dichtst in de buurt is. Ook zet de politie extra personeel in bij actieve deelname van wijkbewoners en is de kans vele malen groter dat de vernielers direct worden opgepakt. Het is niet de bedoeling dat wijkbewoners zelf daders aanhouden of achtervolgen.

    De politie benadert wijkbewoners die woonachtig zijn in een buurt of straat, die op de route ligt van uitgaansjeugd om deel te nemen aan een actienacht. De locaties worden bepaald op basis van analyse van cijfers en op basis van informatie bekend bij wijkagenten. Hoe meer deelnemers per buurt of straat er mee doen, des te korter is het aantal uren dat wijkbewoners hoeven te posten.

    Inwoners uit Hengelo, Borne en Hof van Twente die aan straten wonen waar regelmatig vernielingen worden gepleegd en willen meedoen met het project Nachtwacht kunnen ook zelf contact opnemen met de wijkagent. Actienachten zullen alleen kunnen doorgaan als er voldoende burgers willen meedoen.

    Bron: http://www.beveiligingnieuws.nl/nieuws/12604/Project_Nachtwacht_tegen_vernielingen.html

  • Cor van Dam

    Video: Buurtpreventieteams verbeteren sociale veiligheid

    Een buurtpreventieteam is een groepje bewoners die op bepaalde tijden samen rondlopen in hun eigen buurt om toezicht te houden. Ze doen dit met herkenbare kleding en in nauwe samenwerking met de politie. De resultaten van dit systeem zijn vaak erg positief.

    De sociale veiligheid en sociale cohesie verbeteren er vaak door. Bekijk de vele Nederlandse video's hierover. Je kunt via www.youtube.com zoeken op het zoekwoord ‘buurtpreventieteam’.