Het Noorse gevangeniseiland Bastoy heeft zeer lage recidivecijfers. Wat kan Nederland daarvan leren?

In de elf jaar dat de gevangenis bestaat, zijn twee mannen gevlucht. De recidive op Bastøy bedraagt slechts 29 procent! Er loopt een langdurig wetenschappelijk onderzoek van de Universiteit van Oslo naar dit cijfer. Voor heel Noorwegen is de recidive 65 tot 72 procent. Recidive bedraagt in Nederland 75 tot 80 procent.

Bastøy is een gevangeniseiland in Noorwegen. De samenstelling van de groep gevangenen daar is een afspiegeling van de totale populatie gevangenen in Noorwegen. Naast hoogopgeleide witte boorden-criminelen zitten er dealers, junks, bankovervallers, zedendelinquenten, geweldplegers, bendeleden en moordenaars. Over het algemeen betreft het langgestraften die maximaal vijf jaar op Bastøy verblijven.

Om het eiland staat geen hek, maar ontsnappingen zijn redelijk zeldzaam. Elke werkdag om 15.00 uur verlaat het personeel het eiland. De gevangenen blijven dan achter met slechts vijf bewakers. Ook in de weekenden zijn de gevangenen zelf verantwoordelijk voor de gang van zaken op het eiland.

De meeste gevangenen wonen in groepjes van zes bijeen in vrijstaande huizen. Ze hebben ieder een eigen kamer die ze zelf inrichten en waar ze zelf de sleutel van hebben. Ze treffen elkaar in een gemeenschappelijke woonkamer.

De gevangenen runnen zoveel mogelijk zelf de bedrijven die op het eiland gevestigd zijn. Er is bos- en tuinbouw, runderteelt, een paarden- en een schapenfokkerij. Men vangt er vis met een eigen vissersboot. Er is een constructiewerkplaats, een wasserij en een bibliotheek. Er is een kleine busonderneming en een veerdienst naar de vaste wal. Een keuken verzorgt de maaltijden voor twee kantines, waar de gevangenen eenmaal per dag samen warm eten.

Het uitgangspunt van de gevangenis is dat de meeste misdadigers kunnen en willen veranderen, mits je hen eigen verantwoordelijkheden geeft en het aandurft hen als gelijken te behandelen.

Meer informatie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Bast%C3%B8y

www.nl.wikipedia.org/wiki/Bast%C3%B8y