Shotgun, paintball-gun en spijkermat voor politie

De politie moet bij achtervolging van motorvoertuigen zo mogelijk spijkermatten gebruiken (spike strips).

Ook moet in een op de twee politievoertuigen een multifunctioneel 18,5 mm hagelgeweer worden meegevoerd, in een kluisje. Dat heet ook wel een 12 gauge shotgun. Die zijn geschikt voor zeer uiteenlopende soorten munitie. Onder andere: flashbang-, traangas-, pepperspray-, bean bag-, hagel-, en massieve loden patronen.

Dergelijke shotguns zijn nodig voor bestrijding van zware misdaad en kunnen ook worden gebruikt door militaire commando's, die ter assistentie meerijden in politieauto's en meevliegen in politiehelikopters. Die commando's kunnen zonodig snel afdalen via lijnen uit een zwevende heli, voor dringende assistentie aan agenten, bijvoorbeeld tijdens een gewelddadige rel of schietpartij. Er kan ook een militaire arts meevliegen voor spoedeisende hulp aan zwaar gewonde verkeersslachtoffers, enz…

Met bean bag-patronen kunnen de ruiten van een achtervolgde auto worden stukgeschoten. Daarna kunnen er pepperspray-, bean bag-, of traangaspatronen naar binnen worden geschoten. Bean bag patronen zijn er in verschillende zwaarte en hardheid. Beschiet een auto alleen, als de personen erin verdacht worden van een ernstig misdrijf.

Massieve loden patronen kunnen met een hagelgeweer door het motorblok of benzinetank worden geschoten, zodat de auto tot stilstand komt. Dat kan evt. door vanaf de zijkant de auto te beschieten. Er kan ook vanuit een politiehelikopter worden geschoten. Een politiehelikopter kan ook paintball-patronen schieten op de ruiten.

Stem SP.